środa, 10 lutego 2016

Jak postępować z płynnymi drożdżami piwowarskimi?

Pewnie większość z Was kiedy zaczynaliście przygodę z piwowarstwem tak jak ja używaliście drożdży suchych. 



Ci którzy przed piwami robili wina nie powinni być zdziwieni że tak jak w przypadku drożdży winiarskich tak i w przypadku płynnych drożdży piwowarskich należy przygotować starter (w winiarstwie nazywa się to matką drożdżowa).

Fermentum Mobile czyli pierwsze w Polsce laboratorium oferujące płynne drożdże piwowarskie przygotowała bardzo ciekawy poradnik. Miałem okazję przetestować ich drożdże i okazały się bardzo dobrą alternatywą dla dotychczasowych sucharów. Przygotowanie startera nie jest pracochłonne a efektem jest bardzo dobre piwo i bardzo szybki start fermentacji.

Zapraszam do obejrzenia i zapoznania się z ich ofertą. Strona www

Część I:


Część II:




1 komentarz: